Locatie: Bilthoven

Niveau: Master/ doctoraal

Uren per week: 32-36

Salaris: 4.278-6.320 Euro (bruto)

Vakgebied: Medisch/ verzorging, Onderzoek/ wetenschap, Sociaal/ maatschappelijk/ welzijn, Natuur/ milieu, Internationaal

Solliciteer voor: 10 Juni 2024

Arbeidsovereenkomst: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Kenmerk: #1488

Functieomschrijving

Vind jij het ook belangrijk dat het voedsel in de schappen veilig is? Weet je jouw team te motiveren en aan te sturen om (inter)nationaal hier een bijdrage aan te leveren? Dan is dit een interessante functie voor jou.

Wij zoeken iemand met kennis en affiniteit op het thema voedselveiligheid die in verschillende (inter) nationale projecten een inhoudelijke bijdrage levert en deze projecten kan initiëren en coördineren.

Doel van de functie

Binnen de afdeling werken we aan diverse opdrachten op het gebied van chemische voedselveiligheid. Met jouw inhoudelijke kennis en projectmanagement- en communicatievaardigheden draag je bij om deze projecten tot een succesvol resultaat te brengen. In eerste instantie werk je aan opdrachten die verband houden met risico’s van gewasbeschermingsmiddelen. Je weet medewerkers aan projecten te binden en stimuleert daarbij een goede samenwerking. In de functie heb je ook veel contact met collega’s van andere afdelingen binnen het RIVM en medewerkers van andere nationale en internationale partners, zoals de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, de Europese Commissie en vergelijkbare organisaties in diverse Europese lidstaten.

Je komt te werken in een team dat zich bezighoudt met internationale projecten waarin nieuwe vormen van risicobeoordeling ontwikkeld worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de risicobeoordeling van mengsels van schadelijke stoffen, de interpretatie van gegevens uit humane biomonitoring of opkomende risico’s zoals gerelateerd aan volksziektes waaronder Parkinson. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de Europese Commissie, Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en met de Voedsel- en Warenautoriteiten van alle lidstaten en zusterorganisaties van het RIVM. In deze grote internationale en nationale projecten werkt een team van experts samen op het terrein van data, modellen en ICT-oplossingen met het doel om mede vorm te geven aan de Europese data en modellen infrastructuur. Jouw afdeling vertaalt de kennis naar adviezen voor de ministeries en/of de Europese Commissie.

Wat ga je doen?

Je dagelijkse werk is afwisselend en zal in ieder geval bestaan uit de volgende taken:

 • Je bent inhoudelijk betrokken bij meerdere (inter)nationale projecten op het gebied van chemische voedselveiligheid, met aanvankelijk de nadruk op gewasbeschermingsmiddelen.
 • Je werkt mee aan het vertalen van wetenschappelijke kennis naar bruikbare adviezen voor opdrachtgevers, zoals het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
 • Je initieert en coördineert projecten, bewaakt de voortgang en rapporteert hierover aan de (inter)nationale opdrachtgevers.
 • Je speelt een belangrijke rol bij de acquisitie van (inter)nationale opdrachten.
 • Je onderhoudt de relaties met nationale en internationale partners, zoals EFSA.

Deze unieke functie past bij jou, omdat:

 • je inhoudelijk bij wil dragen aan de vele ontwikkelingen rond voedselveiligheid;
 • je werkt op het snijvlak tussen wetenschap en beleid, je werk heeft zodoende direct impact in de samenleving;
 • je bijdraagt aan de (inter)nationale reputatie van het RIVM;
 • je graag werkt met gedreven, inhoudelijke experts in een gemotiveerd team.

Woon je niet in de regio Utrecht? Dan heb je dat gemeen met een groot aantal van je collega’s. Door plaats- en tijdonafhankelijk werken in te voeren zijn we gericht op het hybride werken. Een goede werk-privé balans staat bij ons centraal. Zo werkt het grootste deel van het team circa drie dagen per week op kantoor, waarbij zowel op kantoor als thuis flexibele werktijden worden aangehouden. Dus even in de ochtend sporten, je kind naar school brengen of ’s middags een uurtje langer van de lentezon genieten. Geen probleem!

Over de afdeling

Jij wordt wetenschappelijk medewerker in de afdeling chemische voedselveiligheid (CVV). Deze afdeling richt zich op het (inter)nationale speelveld van risicobeoordeling van chemische stoffen in voedsel, diervoeder en drinkwater. Ons team bestaat uit een samenhangende en collegiale afdeling van dertig mensen. Ons dagelijks werk loopt uiteen van het uitvoeren van risicobeoordelingen van chemische stoffen in voedsel, ontwikkeling van methoden hiervoor zoals blootstellings- en dosis-responsmodellering, tot deelname aan internationale expertgroepen en betrokkenheid bij en coördineren van Europese projecten en partnerschappen.

Interesse?

Ga jij bijdragen aan de voedselveiligheid in Nederland? Solliciteer dan via de button en richt je motivatiebrief aan Nynke van der Veen, afdelingshoofd CVV.

Heb je eerst nog (inhoudelijke) vragen over deze vacature, dan kan je Nynke bereiken op +31 6 21806680 of richt je je vragen liever aan een directe collega dan kun je Marloes Schepens bellen op +31 6 29646969. Heb je vragen over het proces of ergens anders over? Neem dan contact op met onze Corporate Recruiter, Joep Staps, via +31 6 86555180 (ook WhatsApp).

Functie-eisen

Dit neem je mee

 • Ervaring in en inhoudelijke kennis van (inter)nationale ontwikkelingen en partijen rondom chemische voedselveiligheid. Kennis van de risicobeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen is een pré.
 • Je hebt meerdere jaren ervaring als onderzoeker of wetenschappelijk medewerker om snel zelfstandig aan de slag te gaan. Binnen die rol heb je projectleider ervaring.
 • Afgeronde wetenschappelijke opleiding, op een voor de functie relevant onderwerp, zoals toxicologie, farmacologie, biochemie of een vergelijkbare richting gerelateerd aan voedselveiligheid.
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, in het Nederlands en in het Engels. Mocht je Nederlands nog niet op dit niveau zijn dan ben je welkom te reageren als je bereid bent dit snel op het juiste niveau te brengen.
 • Je bent analytisch, organisatiesensitief, pragmatisch en resultaatgericht.
 • Ervaring in internationale samenwerkingsverbanden is een pré.

Dit is jouw kracht

 • Je bent ondernemend en neemt verantwoordelijkheid voor de (inhoudelijke) kwaliteit en voortgang van het onderzoek.
 • Plannen en organiseren: je kunt snel schakelen tussen verschillende projecten.
 • Motiveren: je bevordert samenhang en samenwerking in een team door goede communicatie, inspiratie en benutting van de motieven en kwaliteiten van iedere medewerker.
 • Bestuurssensitiviteit: je herkent nationale en internationale politieke en bestuurlijke gevoeligheden, risico’s en kansen en handelt daarnaar.
 • Netwerken: je legt en onderhoudt contacten en weet deze in te zetten

Arbeidsvoorwaarden

 • Salaris­niveau schaal 12
 • Maand­salaris Min €4.278–  €6.320 (bruto)
 • Dienst­verband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract­duur 12 maanden, met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Daarnaast kent het RIVM nog vele aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37% (vakantiegeld van 8% zit hier al in) en jaarlijks 64 IKB-uren. Ook kennen we ruime ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden en vergoeding woon-werkverkeer. Ook vinden we een goede werk-privébalans belangrijk. Daarom kun je bij ons hybride werken, kennen we flexibele werktijden en doorbetaald ouderschapsverlof (70 % van je salaris).

Goed nieuws voor jou als toekomstig RIVM medewerker! Per 1 juli 2024 worden de salarissen met 8,5% verhoogd en daarbovenop wordt €50,- toegevoegd aan het salaris. Daarnaast wordt het Individueel Keuzebudget verhoogd naar 16,5%.

Wat kun je eigenlijk met die IKB-uren, hoeveel vakantie-uren heb ik precies en wat zijn de laatste cao wijzigingen? Het RIVM valt onder de CAO Rijk dus check https://www.caorijk.nl/ voor alle info.

Bijzonderheden

We vragen bij het RIVM om een motivatiebrief. Daarbij is het handig om daarin jouw motivatie voor de specifieke functie en het RIVM uiteen te zetten en niet een samenvatting van jouw cv. Tips nodig? 4 tips voor een goede motivatiebrief - Werken voor Nederland.

Het werving- en selectieproces ziet er in het algemeen als volgt uit:

 • Wanneer we een match zien, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek.
 • Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een tweede gesprek.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
 • Het kan zijn dat we voor een andere wijze van selectie kiezen, omdat dat beter bij de rol past of bij de doelgroep. We informeren je altijd hoe dat proces er uit ziet.

Speciale omstandigheden:

 • Ben je al in dienst bij het Rijk? Jouw loopbaanstap binnen de rijksoverheid moedigen we aan.
 • Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee.
 • Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.
 • Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie.
 • Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken. Daarnaast wordt betrokkenheid van medewerkers bij medezeggenschap zeer gewaardeerd.

Goed om te weten:

 • Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan.
 • Wij volgen de Recruiter Code en gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om.
 • Voor een volledig beeld van de zakelijke achtergrond van sollicitanten raadplegen we soms LinkedIn.
 • Deze vacature staat op www.werkenvoornederland.nl met een vaste sluitingsdatum. Het kan zijn dat na deze datum deze vacature nog (onbedoeld) vindbaar is op diverse jobboards. Wees jezelf ervan bewust dat de sluitingsdatum op www.werkenvoornederland.nl leidend is.