Functieomschrijving

Een spoedbeoordeling van een chemische stof die is aangetroffen in voedsel. Het formuleren van een Nederlands standpunt in een internationale voedselveiligheidsdiscussie. Voor jou als senior wetenschappelijk medewerker van het RIVM in Bilthoven is dit alles dagelijkse kost.

In je dynamische en mondiale werkveld maak jij je hard voor de volksgezondheid. Samen met je collega’s richt je je op de risicobeoordeling van chemische stoffen in voedsel, diervoeder en drinkwater. Het gaat hierbij onder meer om milieucontaminanten, voedseladditieven en stoffen uit voedselcontactmaterialen. Speelt er een veiligheidsvraagstuk? Dan kan jij daarmee uit de voeten, weet wie te betrekken en komt tot een helder oordeel. Vanuit je senioriteit speel je ook een belangrijke rol bij de methodeontwikkeling én toepassing daarvan voor de risicobeoordeling van chemische stoffen in voedsel. Je bevindingen vertaal je naar heldere en goed onderbouwde beleidsadviezen richting de verantwoordelijke ministeries, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een boegbeeld van onze afdeling Voedselveiligheid; dat ben jij. Zo ben je sparringpartner voor collega’s van je afdeling en binnen het RIVM als geheel. Je denkt mee over onze koers en langetermijnstrategie. En ook binnen het nationale, internationale en mondiale speelveld waarin je opereert, sta je bekend als bekwaam en integer. Partijen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarderen jouw inzet. Je bouwt actief aan je relatie met deze partijen en je hebt dan ook regelmatig internationale overleggen.

Functie-eisen

Je bent ondernemend, pakt graag nieuwe projecten aan en laat van je horen met je scherpe analytisch vermogen. Dat je agenda niet vaststaat is voor jou geen probleem; je beweegt graag mee met wat er op dat moment nodig is. Zo haal je ook veel motivatie uit het feit dat je zelf invloed hebt op het kiezen van de thema’s die je oppakt. Je bent een inspirerend voorbeeld voor anderen. Dit overigens zonder jezelf boven hen te plaatsen: je zet je kennis en ervaring maar al te graag in om collega’s te helpen. In je heldere en onafhankelijke oordelen heb je steeds oog voor de belangen van onder meer de maatschappij en beleidsmakers. Zelfstandig werken en in teamverband? Het gaat jou beide goed af, net als netwerken.

Verder heb je:

  • Een wo-diploma in farmacologie, biochemie of toxicologie. Daarnaast heb je een promotieonderzoek afgerond.
  • Minimaal vijf jaar ervaring met de risicobeoordeling van chemische stoffen in voedsel, en gedegen ervaring met beleidsadvisering.
  • Ervaring met opzetten en aansturen van multidisciplinaire projecten.
  • Kennis van en ervaring met het werk van EFSA en de FAO- en WHO-expertcomités op het vlak van voedselveiligheid.
  • Kennis van de Europese wetgeving rondom het reguleren van chemische stoffen in voedsel en van de Codex Alimentarius.
  • Uitstekende uitdrukkingsvaardigheid richting uiteenlopende doelgroepen, in zowel het Nederlands als het Engels.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 13
Maandsalaris: Min €4.376 – Max. €6.547 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: 12 maanden
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

  • Jij en je collega’s werken vanwege de coronapandemie voor het grootste deel vanuit huis. In de toekomst wordt dat een hybride werkvorm waarbij je thuis- en op kantoor werken afwisselt.
  • Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken. Lees meer over diversiteit en inclusie bij het RIVM.
  • Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die vallen onder de doelgroep van de Wet banenafspraak. Geldt dit voor jou en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan de functie.

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Dit kan onderaan op de vacature pagina van website werkenvoornederland. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.