Vacature Wetenschappelijk medewerker Toxicologie (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM))
Functieomschrijving
Ben jij een enthousiaste onderzoeker en wil jij werken aan de samenhang tussen blootstelling aan stoffen en gezondheid? Bij ons krijg je de kans om kennis te ontwikkelen over de negatieve en positieve gezondheidseffecten van inhaleerbare stoffen. Je zet studies op en voert projecten uit op het brede gebied van de inhatietoxicologie Een baan met veel maatschappelijke impact en een internationale dimensie.
Hier kom je terecht
Bij het RIVM werken we met ruim 2300 collega’s elke dag samen aan de zorg van morgen. Je komt terecht op onze afdeling Milieu & Gezondheid. Binnen de afdeling onderzoeken wij effecten van omgevingsfactoren op de gezondheid van de mens. Met acht collega’s onderzoeken we de effecten van luchtverontreiniging. In brede zin voeren we onderzoek uit vanuit zowel epidemiologisch als toxicologisch perspectief. We signaleren belangrijke ontwikkelingen in kennis over gezondheidseffecten van milieufactoren. Hiermee ondersteunen we het beleid op het brede terrein van leefomgeving en gezondheid. Met behulp van onze onderzoeken genereren en integreren we kennis voor ministeries en EU-projecten.
Het team inhalatietoxicologie levert toonaangevende expertise op zowel nationaal als internationaal niveau mede op basis van kennis genererend onderzoek en een goed ontwikkeld nationaal en internationaal netwerk. We kunnen met gezag adviseren over alle aspecten van de toxicologie van inhaleerbare stoffen.
In ons laboratorium onderzoeken we de effecten van de stoffen waaraan we via inademing kunnen worden blootgesteld, zoals (ultra)fijn stof, microplastics, houtrook en nanodeeltjes. Daarbij is een goede karakterisatie van de blootstelling van groot belang, waarvoor het laboratorium beschikt over een state-of-the-art apparatuur. Naast ons eigen lab werken we ook op locaties in binnen- en buitenland met inzet van onze mobiele faciliteiten. Ook werken we actief mee aan het ontwikkelen van proefdiervrije (in-vitro) onderzoekstechnieken (NAMs; New Approach Methodologies)
Wat ga je doen
Je werk bestaat uit het opzetten en uitvoeren van projecten op het brede gebied van inhalatietoxicologie. Je stuurt experimenteel onderzoek aan en hebt kennis van en biologie en affiniteit met natuurkunde. Je publiceert de resultaten in wetenschappelijke tijdschriften en schrijft mee aan adviezen en rapporten voor burgers, professionals en overheden. Daarnaast presenteer je je werk op congressen en symposia.
Je werkt aan verschillende opdrachten, samen met andere onderzoekers. Je denkt en handelt over grenzen van afdelingen heen.
Voorbeelden van werkzaamheden binnen de opdrachten waar je aan meewerkt zijn het opzetten en coördineren van toxicologisch onderzoek met houtrook, verkeersemissies (denk aan rem- en bandenslijtage, uitlaatemissies), nanomaterialen, en verontreinigingen in het binnenmilieu. Daarnaast werk je mee aan EU gefinancierde projecten en zijn ook literatuurstudies onderdeel van je werk.
- Je vertaalt kennisvragen van een opdrachtgever in een onderzoek aanpak die aan de wetenschappelijke vereisten voldoet.
- Je speelt een aansturende rol bij de uitvoering van toxicologisch onderzoek
- Je vertaalt de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek zodanig dat deze benut kunnen worden voor beleidsadvies door bijvoorbeeld rijksoverheden.
- Je schrijft adviezen en rapporten voor opdrachtgevers die ook relevant zijn voor professionals of burgers en je publiceert je werk in wetenschappelijke tijdschriften en vakbladen. Daarnaast presenteer je je werk op congressen, symposia en aan de beleidsmakers.
Heb jij enige jaren werkervaring als onderzoeker op dit gebied, dan is deze functie gewaardeerd op schaal 11. Heb je weinig werkervaring, maar ben je wel bereid je verder te ontwikkelen, dan start je in schaal 10. Sta je in het European Register of Toxicologists dan heb je een streepje voor.
Uniek aan deze baan
Binnen het RIVM werken we met elkaar vanuit verschillende disciplines aan maatschappelijk belangrijke onderwerpen. We zijn binnen onze afdeling trots op het onderzoek dat we doen. Het laboratorium voor inhalatietoxicologie beschikt over geavanceerde technieken voor blootstelling en karakterisatie van een grote diversiteit aan stoffen. In je werk is er grote flexibiliteit om zélf richting te geven aan de uitwerking van de vraagstukken, kennis en kunde van collega’s te benutten. Er zijn volop mogelijkheden om je verder te ontwikkelen door met de nieuwste methoden aan de slag te zijn.
De zorg voor morgen begint vandaag
Wil jij bij ons meewerken in de functie van wetenschappelijk onderzoeker inhalatietoxicologie, maar heb je eerst wat vragen? Bel gerust naar afdelingshoofd Els van der Velde (06-31 11 56 29) of met Prof Flemming R. Cassee (06 11375498).
Functie-eisen
We verwachten niet dat je meteen al alles weet, maar wel dat je veel zin hebt om te leren en jezelf te ontwikkelen. Je bent analytisch sterk, en je weet je standpunten goed te onderbouwen. Je krijgt energie van samenwerken en maakt heldere werkafspraken. Je beschikt over de competentie om een opzet voor onderzoek te bedenken, te (doen) realiseren en te rapporteren volgens wetenschappelijke maatstaven.
Verder neem je mee:
- Voor deze functie zoeken we een kandidaat die een universitaire opleiding heeft gevolgd in de toxicologie of die werkervaring heeft als toxicoloog. Het is ook mogelijk dat je een onderzoeker bent met affiniteit voor fysica, fysiologie, biologie en toxicologie.
- Creativiteit is een belangrijke eigenschap voor deze functie en je moet in staat zijn om kennisvragen om te zetten in onderzoek. Je kunt nieuwe benaderingen bedenken en innovatieve methoden toepassen om tot oplossingen te komen.
- Kwaliteit en efficiency zijn ook essentiële kenmerken van je werkwijze. Je streeft naar hoogwaardig onderzoek en werkt op een efficiënte manier om de gestelde doelen te bereiken.
- Als toxicoloog moet je zowel zelfstandig als in teamverband goed kunnen functioneren. Je hebt de vaardigheden om zelfstandig te werken aan onderzoeksprojecten, maar je kunt ook effectief samenwerken met collega's om gezamenlijke doelen te bereiken.
- Je bent toekomstgericht en constant bezig met het verbeteren van je werkwijze. Je bent proactief en bereid om nieuwe ontwikkelingen en technieken te verkennen om je onderzoeksmethoden te verfijnen en te innoveren.
- Tot slot is het belangrijk dat je goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden hebt in zowel het Nederlands als het Engels. Je kunt effectief communiceren en je onderzoek bevattelijk en duidelijk presenteren, zowel mondeling als schriftelijk, in beide talen.
Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11
Maandsalaris: Min €3.608 – Max. €5.503 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contractduur: 12 maanden
Minimaal aantal uren per week: 24
Maximaal aantal uren per week: 32
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Bijzonderheden
We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.
Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:
- Wanneer we een match zien, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek.
- Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
- Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
- Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Ben je al in dienst bij het Rijk? Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.
Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Goed om te weten:
- Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan.
- Houd er alvast rekening mee in je agenda dat de sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op 28 augustus 2023
- Deze vacature staat op www.werkenvoornederland.nl met sluitingsdatum 21 augustus 2023. Het kan zijn dat na deze datum deze vacature nog (onbedoeld) vindbaar is op diverse jobboards. Wees jezelf ervan bewust dat de sluitingsdatum op www.werkenvoornederland.nl leidend is.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.