Select Page

Expert PBK-modellering

Functieomschrijving

Vind jij het ook belangrijk dat het voedsel in de schappen veilig is? Het niveau van de voedselveiligheid in Nederland is hoog en het RIVM draagt bij om dit hoge niveau te behouden. Als expert PBK-modellering kun jij hieraan meewerken!

De afdeling

De afdeling Chemische voedselveiligheid van het RIVM richt zich op het internationale speelveld van risicobeoordeling van chemische stoffen in voedsel, diervoeder en drinkwater. We vormen een samenhangende en collegiale afdeling van bijna dertig mensen. Ons dagelijks werk omvat een breed scala aan activiteiten. We voeren bijvoorbeeld risicobeoordelingen uit voor stoffen in voedsel, geven advies aan beleidsmakers en ontwikkelen methoden voor blootstellings- en dosis-responsmodellering. Daarnaast nemen we deel aan internationale expertgroepen en grote EU-projecten.

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen in ons dynamische vakgebied. We hebben aandacht voor gelijktijdige blootstelling aan meerdere stoffen en verhoogde aandacht voor milieucontaminanten zoals PFAS en microplastics. Daarnaast spelen we internationaal een rol bij het implementeren van nieuwe technieken en gegevens in de risicobeoordeling. Onze ambitie is voorop te blijven lopen in deze ontwikkelingen.

Wij zijn daarom op zoek naar een PBK-modelleur met hart voor het publiek belang en de volksgezondheid in het bijzonder.

Doel van de functie

Als PBK-modelleur bij de afdeling Chemische voedselveiligheid ga je in een multidisciplinair team werken aan modelberekeningen van interne blootstelling van de mens aan chemische stoffen uit voedsel en drinkwater. Naast de ontwikkeling en toepassing van humane modellen, werk je ook aan modellen voor de overdracht van stoffen uit diervoeder naar dierlijke producten. Ook draag je actief bij aan QIVIVE onderzoek, met experts binnen en buiten het RIVM. Je werkt zelfstandig en in teamverband aan meerdere projecten in opdracht van de ministeries van VWS of LNV of in opdracht van de NVWA. Je gaat ook meewerken aan een groot en ambitieus Europees project over de beoordeling van de veiligheid van chemische stoffen (zie: Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals | Parc (eu-parc.eu)).

Je vormt een brug tussen de risicobeoordelaars en IT-specialisten. Je beantwoordt met behulp van PBK-modellering vragen vanuit de opdrachtgevers over risico’s van stoffen. Op deze manier draag je bij aan de veiligheid van voedsel en diervoeder. Dit doe je in verbinding met twee PBK-modelleurs binnen de afdeling, met een bredere groep modelleurs binnen het RIVM en met externe samenwerkingspartners.

Afhankelijk van je ervaring, interesse en persoonlijke ambitie kun je een leidende rol spelen bij het werven en aansturen van internationale projecten. Je werkt dan samen met bijvoorbeeld EFSA, de Europese Commissie en zusterinstituten uit andere landen.

Uniek aan deze baan

Je werkt op het snijvlak tussen wetenschap en beleid. Je gaat als PBK modelleur aan de slag met actuele vragen op het gebied van voedselveiligheid zodat de volksgezondheid zoveel als mogelijk wordt gewaarborgd. Je werk heeft zodoende direct impact in de samenleving.

Interesse?

Heb jij interesse om te werken als expert PBK-modellering bij het RIVM? Stuur dan je sollicitatie aan afdelingshoofd Sandra Martena via de sollicitatieknop. Heb je eerst nog een vraag over deze vacature, bel dan gerust met misschien wel jouw toekomstige collega Suzanne Jeurissen via 06-46 86 07 61.

Deze functie is ingeschaald in schaal 12. Denk je dat je niet voldoende ervaring hebt voor deze expert positie maar heb je wel interesse? Dan is deze functie eventueel ook in schaal 11 mogelijk.

Functie-eisen

Wie ben jij?

Je bent ondernemend en neemt verantwoordelijkheid voor de voortgang van het onderzoek. Je maakt heldere werkafspraken en betrekt je collega’s bij de opzet en uitvoering van je werk.

Je hebt oog voor maatschappelijke opgaven en ontwikkelingen en bent in staat om die te betrekken in de uitvoering van je werk. Je houdt ervan om te schakelen tussen verschillende werkzaamheden. Je deelt en ontwikkelt graag je eigen kennis.

Om in aanmerking te komen voor deze functie van expert PBK-modellering binnen de afdeling Chemische voedselveiligheid vragen we in ieder geval het volgende:

 • Je hebt een afgeronde universitaire opleiding in bijvoorbeeld fysica of (toegepaste) wiskunde, of in een humaan-biologische richting (bijvoorbeeld farmacologie of toxicologie) in combinatie met ruime praktische ervaring met PBK-modelleren.
 • Je hebt ruime ervaring met het mathematisch modelleren van fysisch-chemische en biologische processen.
 • Je hebt ervaring met diverse programmeertalen zoals R en/of Python.
 • Je kunt je zowel schriftelijk als mondeling uitstekend en begrijpelijk uitdrukken voor verschillende doelgroepen, van professionals tot leken.
 • Je hebt affiniteit met en kennis van toxicologie en risicobeoordeling.
 • Daarnaast zien we graag dat je ervaring hebt met projectmatig werken.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveauschaal: 11, schaal 12
 • Salarisomschrijving: Deze functie is ingeschaald in schaal 12. Denk je dat je niet voldoende ervaring hebt voor deze expert positie maar heb je wel interesse? Dan is deze functie eventueel ook in schaal 11 mogelijk.
 • Maandsalaris: Min €3.608 – Max. €6.227 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur: Voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 • Wanneer we een match zien, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek.
 • Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je al in dienst bij het Rijk? Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Goed om te weten:

 • Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan.
 • Houd er alvast rekening mee in je agenda dat de eerste gesprekken plaats zullen vinden in de week van 27 november.
 • Deze vacature staat op werkenvoornederland.nl met sluitingsdatum 20 november. Het kan zijn dat na deze datum deze vacature nog (onbedoeld) vindbaar is op diverse jobboards. Wees jezelf ervan bewust dat de sluitingsdatum op www.werkenvoornederland.nl leidend is.

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.