Select Page

Onderzoeker risico's van chemische stoffen

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

 

Functieomschrijving

Wil jij meewerken aan onderzoek en advies waarmee wetgeving geschikt wordt gemaakt voor proefdiervrije beoordeling van chemische stoffen? En waarmee de productie en het gebruik van chemische stoffen veiliger wordt gemaakt? Bij ons kun je onderzoek doen naar risico’s van chemische stoffen en hierover adviseren aan beleidsmakers, waardoor je echt verschil maakt in de maatschappij. Iets voor jou? Lees snel verder over onze positie van onderzoeker risico’s van chemische stoffen.

 

De afdeling

Om ervoor te zorgen dat chemische stoffen veilig worden geproduceerd en gebruikt, is Europese en Nederlandse wetgeving van kracht. Hierin staat beschreven waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden. Twee verordeningen zijn hierbij erg belangrijk: REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen) en CLP (Classificatie, Labelling en Packaging van stoffen en mengsels). Bureau REACH geeft hier invulling aan namens de Nederlandse overheid door de gevaren en risico’s van chemische stoffen te beoordelen en voorstellen te schrijven met als doel  veilig gebruik van de gevaarlijkste stoffen te waarborgen. Veel van het werk van Bureau REACH wordt gecoördineerd en verricht vanuit onze afdeling Industriële Chemicaliën en Milieueconomie.

 

Binnen de afdeling werken we met een team van circa 20 bevlogen mensen. Wij zetten ons elke dag in voor veilig gebruik van chemische stoffen. Dat doen we in samenwerking met vele anderen, binnen en buiten het RIVM, zowel nationaal als internationaal. We verrichten wetenschappelijk onderzoek en geven advies aan beleidsmakers om nieuwe kennis in wet- en regelgeving te implementeren. Zo dragen we bijvoorbeeld bij aan de ontwikkeling van testmethodes om het gebruik van proefdieren in de wettelijke veiligheidsbeoordelingen te verminderen. Veel van de dossiers waar we aan werken hebben impact, denk hierbij bijvoorbeeld aan het op Europees niveau uitbannen van PFAS, dat we vanuit deze afdeling begeleiden.

 

Doel van jouw functie

In jouw functie onderzoek en beoordeel je gevaren en risico’s van chemische stoffen en vorm je wetenschappelijk onderbouwde dossiers en beleidsadviezen. Jouw doel: de productie en het gebruik van chemische stoffen veiliger maken. Ook neem je deel aan wetenschappelijke projecten op het gebied van proefdiervrije innovaties.

 

Een greep uit jouw werkzaamheden:

 

  • Je schrijft voorstellen voor de gevaarsindeling van chemische stoffen om het veilig gebruik ervan te verbeteren.
  • Je verdiept je in wetenschappelijke inzichten en geeft advies over de implementatie en vernieuwing van wetgeving gericht op vermindering van gebruik van proefdieren.
  • Afhankelijk van je kennis, ervaring en je persoonlijke ambitie word je betrokken bij andere projecten van het RIVM, zoals over de identificatie van zeer zorgwekkende stoffen, evaluaties, restrictievoorstellen en communicatie en voorlichtingstaken zoals de helpdesk voor bedrijven.
  • In deze rol onderhoud je contact met een verscheidenheid aan stakeholders, en neem je deel aan veelal internationale werkgroepen. Je zoekt actief de samenwerking op met andere collega’s binnen het RIVM.

 

Uniek aan deze baan

In deze gevarieerde functie ontwikkel je je tot een specialist op het gebied van REACH/CLP, proefdiervrije innovaties en regulatoire aspecten van toxicologie. Je schrijft en geeft adviezen aan overheden en andere partijen en je bouwt een extern netwerk op.

 

De sfeer in de afdeling is collegiaal, behulpzaam en ongedwongen. We zijn gedreven om met zoveel mogelijk impact de veiligheid van gebruik van chemische stoffen te verbeteren. Ook een prettige bijkomstigheid: bij ons is hybride werken ook het nieuwe normaal.

 

Meer informatie

Heb je het idee dat je nog niet voldoende kennis en ervaring in huis hebt, maar wil je dit wel ontwikkelen? Bel dan gerust met RIVM-afdelingshoofd Sam Bader (06-46 83 83 33) of met Hoofd Bureau REACH Richard Luit (06-46 86 07 70) om te overleggen. Wellicht kun je starten in een schaal 10 plek bij ons. Heb je nog andere vragen? Bel dan ook met Sam of Richard!

 

Functie-eisen

Dit neem je mee

We verwachten niet dat je meteen al alles weet, maar wel dat je veel zin hebt om te leren en jezelf te ontwikkelen. Op de afdeling werken we veel in teamverband, daarom zijn wij op zoek naar iemand die een fijne collega is en in staat is feedback te geven en te ontvangen. We werken in een dynamisch domein, je bent je hiervan bewust, je bent oplossingsgericht en proactief en je vindt het leuk om met tegengestelde belangen om te gaan. Je vindt het leuk om tussen verschillende activiteiten te schakelen en dat komt goed uit, want bij ons werk je aan meerdere projecten.

 

Verder vragen wij:

 

  • Je hebt een afgeronde natuurwetenschappelijke academische opleiding zoals een master of een promotie, in een humaan-biologische richting met als specialisatie toxicologie;
  • Je hebt aantoonbare ervaring met de beoordeling van humane blootstelling en risico’s van stoffen. Goede kennis van Europees en nationaal stoffenbeleid is een pre;
  • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en Engels.

 

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 11

Maandsalaris: Min €3.608 – Max. €5.503 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Contractduur: Voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36

 

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Bijzonderheden

We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 

  • Wanneer we een match zien, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek.
  • Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
  • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
  • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Ben je al in dienst bij het Rijk? Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

 

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

Goed om te weten:

 

Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan.

Deze vacature staat op www.werkenvoornederland.nl met sluitingsdatum 23 oktober. Het kan zijn dat na deze datum deze vacature nog (onbedoeld) vindbaar is op diverse jobboards. Wees jezelf ervan bewust dat de sluitingsdatum op www.werkenvoornederland.nl leidend is.

 

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via deze link https://link.inhroffice.com/46033daf-3e5f-435a-b9d3-e5d02ff7cf9f  ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.