Genetische toxicologie

Genetische toxicologie (5)

Gezamenlijke vergadering van de UKEMS / BEMS / DEMS in Leuven op 25-28 juni 2017

De Belgische en Nederlandse EMS zullen in België worden vergezeld door de UKEMS in het oude centrum van Leuven voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Deze gezamenlijke vergadering zal plaatsvinden op 25-28 juni en wordt gehouden in het Park Inn Hotel, gelegen op korte afstand van het station van Leuven. Dit is de eerste keer dat de UKEMS hun jaarlijkse bijeenkomst buiten het Verenigd Koninkrijk zal houden en daarom verwachten we een goede opkomst met de gelegenheid om te discussiëren met een internationaal publiek en sponsors. Boek nu via de website van de conferentie hier: http://www.nebeukems.org/

De vergadering zal alle aspecten behandelen met betrekking tot DNA-schade en mutaties welke veroorzaakt worden door stoffen uit het milieu en zal zich richten op nieuwe en innovatieve technologieën. U kunt het programma op de weblink vinden zoals hierboven vermeld. Houd er rekening mee dat er een limiet gesteld is aan het aantal deelnemers, dus registreer zo snel mogelijk!!!

De geplande sociale evenementen zijn een barbecue bij een lokale brouwerij en het conferentie diner in het indrukwekkende De Hoorn Café (dit is de voormalige Stella Artois gebouw). We kijken ernaar uit u te verwelkomen in Leuven voor een plezierige en succesvolle conferentie.

SYMPOSIUM: BIG DATA IN TOXICOLOGY

Onze volgende activiteit zal een symposium zijn over Big Data en de impact hiervan in de toxicologie. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Belgische Environmental Mutagen Society (BEMS) en zal plaatsvinden op donderdag 24 november 2016 in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam.

We hopen je daar te zien!

Rotterdam Meeting

Bestuur van de sectie:

Genetische toxicologie is springlevend!

Genetische schade, mutaties en genoom instabiliteit vormen een essentieel onderdeel van de toxicologie. Genotoxiciteit is onlosmakelijk verbonden met ontwikkeling van kanker en een groot aantal erfelijke aandoeningen. Daarnaast is genotoxiciteit één van de voornaamste oorzaken waarom nieuwe stoffen falen gedurende de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

De brede interesse in genetische toxicologie bleek afgelopen jaar nog uit de toekenning van de Nobelprijs voor scheikunde aan de ontdekkers van verschillende cellulaire mechanismen die ons beschermen tegen DNA schade.

Gezien het belang van genetische toxicologie en het succesvolle onderzoek dat binnen de Nederlandse onderzoeksinstellingen gedaan wordt naar DNA schade en de gevolgen hiervan, bestaat er al jaren de sectie Genetische Toxicologie binnen de Nederlandse Vereniging voor Toxicologie. De afgelopen jaren is deze sectie wat minder actief geweest maar sinds het begin van dit jaar is er een nieuw bestuur dat met vernieuwde energie en ambitie het belang van genetische toxicologie weer onder de aandacht zal brengen en interessante activiteiten zal organiseren voor alle NVT leden.

Als jij interesse hebt in genetische toxicologie, wordt dan lid van deze sectie. Aanmelden kan via de website van de NVT. Ook als je ideeën hebt voor interessante activiteiten horen wij het graag.

Voorzitter:  

Giel  Dr. Giel Hendriks, Toxys

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Secretaris:

Jan Dr. Jan van Benthem, RIVM

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bestuursleden:

Mirjam Dr. Mirjam Luijten, RIVM

Frederique Dr. Frederique van den Akker, Triskelion

Roger Dr. Roger Godschalk, Universiteit Maastricht

 

De doelstellingen van de sectie Genetische Toxicologie zijn:

• het informeren van de leden over genetisch-toxicologisch onderzoek in brede zin, in het bijzonder aangaande nieuws en relevante ontwikkelingen in het onderzoek.
• het bevorderen van contacten tussen onderzoekers op het gebied van de genetische toxicologie. 

De sectie houdt minimaal 1 keer per jaar een wetenschappelijke bijeenkomst met wisselende thema’s. Tijdens deze bijeenkomsten wordt een onderwerp uit de genetische toxicologie van verschillende kanten belicht. Daarbij wordt gestreefd naar een evenwichtige verhouding tussen de bijdragen uit de diverse instellingen waar genetisch-toxicologen actief zijn (universiteit, overheid, bedrijfsleven, research-instellingen). Daarnaast zullen jaarlijks kleine informele workshops worden georganiseerd voor het bespreken van bijvoorbeeld practische problemen (suggesties kunnen worden gestuurd naar het bestuur). 

Bovendien onderhoudt de sectie contacten met andere (buitenlandse) wetenschappelijke verenigingen op het terrein van de genetische toxicologie en aanverwante gebieden. De jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomsten zullen ook regelmatig in samenwerking met deze andere verenigingen worden georganiseerd.

 

Werkgebied van de sectie Genetische Toxicologie

In de genetische toxicologie is de aandacht gericht op de effecten van inwerking van chemische en fysische agentia op DNA, het erfelijke materiaal van mens en dier, alsmede op de mechanismen die het optreden van die effecten kunnen verklaren. Belangrijke schadelijke effecten die kunnen optreden door deze inwerking op DNA zijn tumorvorming en erfelijke afwijkingen, via mutaties in - respectievelijk - lichaamscellen en geslachtscellen.

Agenda

September 2017
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Ga naar boven